Acest website folosește cookies
×
Logo FCS

sens rotatie pompa hidraulica

De multe ori este greu să identificăm sensul de rotație al unei pompe hidraulice dar și mai greu este să explicăm altei persoane acest lucru datorită poziției relative a fiecărei persoane față de ansamblu hidraulic. De aceea, acest articol vă va prezenta câteva reguli de indentificare a sensului de rotație pentru diferite tipuri de elemente active din pompe hidraulice.

Sensul de rotație al pompelor volumetrice rotative este dat de direcția de rotire a axului astfel încât lichidul hidraulic să fie transportat din rezervor prin portul de sucțiune la portul de refulare al pompei. Ca regulă de bază, direcția se identifică în timp ce privim pompa din față, cu axul întreptat spre noi.

Portul de sucțiune al pompelor este de regulă mult mai mare decât portul de refulare și este conectat direct la rezervor.
Portul de refulare este conectat la un bloc hidraulic printr-o supapă de presiune.

Astfel identificăm trei sensuri:

  • Stânga sau sens antiorar (CCW), marcat pe pompe cu săgeată <<<---
  • Dreapta sau sens orar (CW), marcat pe pompe cu săgeată --->>>
  • Reversibil (R), marcat pe pompe/motoare cu săgeată <<<--->>>

NU confundați sensul de rotație al pompei cu sensul de rotație al motorului electric/termic care o antrenează. Acestea sunt de obicei opuse datorită cuplajului axial direct și montajului în oglindă. Când privim axul motorului acesta se învârte într-un sens iar când privim axul pompei acesta se învârte în sens opus.

Sensul de rotație al pompelor cu roți dințate

La acest tip de element activ uleiul hidraulic este transportat prin spațiul format între carcasă și angrenaje. (NU prin spațiul dintre angrenaje). Astfel, cum privim pompa din față cu axul către noi, trebuie să ne imaginăm în ce sens se va roti axul astfel încât uneiul hidraulic să intre prin portul de sucțiune, să circule pe langă carcasă și să iasă prin portul de refulare.
Cand porturile de sucțiune și refulare au aceleași dimensiuni atunci sensul poate fi reversibil. Pentru a fi siguri de acest lucru, pompa trebuie desfacută și verificate elementele de etanșare dintre bucșe și carcasă.

Contact Fluid Control Systems

Adresă:
Bd. Theodor Pallady 287,
Cladirea IOR2, Et. 1

Program:
L-V: 09:00 - 17:00

Telefoane:
Fix: 021.340.40.54
Mobil: 0723.878.314

Email:
Email: office@fluidcontrol.ro
Skype ID: fluidcontrol